PESTYCYDY

Analiza pozostałości pestycydów w produktach spożywczych

Produkcja roślinna jest obszarem, przed którym nieustannie stawiane są nowe wyzwania

Mając na uwadze wysokie standardy bezpieczeństwa żywności oraz w trosce o środowisko naturalne, główna działalność badawcza laboratorium nastawiona jest na badania pozostałości środków ochrony roślin w produktach rolno-spożywczych.

Laboratorium wykonuje analizy pozostałości środków ochrony roślin zgodnie z zakresem akredytacji AB 1799 oraz na indywidualne potrzeby Klientów.

Pobierz formularz zlecenia badania

PLIK DOCX (49 KB)

Jak wykonujemy badania?

W przeprowadzanych analizach z zastosowaniem specjalistycznych technik chromatograficznych (chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa) i spektroskopowych (tandemowe kwadrupolowe spektrometry masowe), wykorzystujemy sprzęt najwyższej klasy: Agilent Technologies oraz Shimadzu. Wysoka jakość i skuteczność w działaniu pozwala na uzyskiwanie wiarygodnych wyników przy jednoczesnej wykrywalności badanych substancji nawet przy bardzo niskiej ich zawartości w badanym materiale.

6410 LC/MS – chromatograf cieczowy sprzężony z tandemowym spektrometrem mas

Tandemowe analizatory typu potrójny kwadrupol serii 6400 firmy Agilent to wydajność i czułość mogące sprostać nawet najbardziej wymagającym analizom. Aparaty zapewniają najwyższą czułość, niezawodność oraz ogólną odporność układu. Systemy są sprawdzonym rozwiązaniem w analizach ilościowych w przemyśle farmaceutycznym w zakresie farmakokinetyki, metabolizmu leków, klinicznej walidacji biomarkerów, badaniach klinicznych. Znajdują szerokie zastosowanie w kontroli jakości produktów spożywczych, medycynie sądowej i toksykologii oraz w analizach zanieczyszczeń środowiska.

GCMS-TQ8050 – chromatograf gazowy sprzężony z tandemowym spektrometrem mas

Oprócz zastosowania detektora o bardzo wysokiej czułości, który może wykrywać stężenia na poziomie femtogramu, GCMS-TQ8050 oferuje również nowo opracowane technologie redukcji szumów, które pomagają osiągnąć najwyższy na świecie poziom czułości. Ta wyjątkowa wydajność oznacza, że ​​na przykład dioksyny i substancje zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego w żywności można oznaczać ilościowo z większą dokładnością i niezawodnością niż kiedykolwiek wcześniej.